KOLONOSKOPIA
CO TO JEST I NA CZYM POLEGA?
Jest to podstawowe badanie obrazowe, polegające na wprowadzeniu do jelita grubego przez odbyt endoskopu (zwanego też kolonoskopem), czyli elastycznego przewodu o stosunkowo małej średnicy, zakończonego kamerą oraz źródłem światła. Jednocześnie, wtłaczane jest powietrze, aby rozszerzyć ściany jelita grubego oraz woda, która dodatkowo pozwala przemyć wnętrze jelita w celu poprawy widoczności badanej powierzchni. Jest to badanie nowoczesne, ale przede wszystkim, całkowicie bezpieczne dla pacjenta.
W JAKIM CELU JEST WYKONYWANA?

Powodem do kolonoskopii może być również ból brzucha o niewiadomej przyczynie, krwawienie z dolnego odcinka przewodu pokarmowego, podejrzenie raka jelita grubego, problemy z wypróżnianiem (m. in. biegunka, zaparcia), choroby jelita grubego czy też niedokrwistość o niejasnej etiologii.
PRZYGOTOWANIE
Aby zapewnić Państwu jak największy komfort podczas badania, dzięki możliwości zastosowaniu środków uspokajających, znieczulających oraz przeciwbólowych, dyskomfort może zostać znacznie zmniejszony. Istnieje również możliwość wykonania zabiegu w znieczuleniu ogólnym w obecności lekarza anestezjologa.
Przed badaniem należy poinformować lekarza o wszystkich przyjmowanych na stałe lekach oraz suplementach diety.
Bardzo ważne jest, aby przed badaniem oczyścić dokładnie jelito z resztek pokarmowych. W tym celu przyjmuje się przed badaniem preparat, zgodnie z zaleceniami w ulotce, który ma za zadanie wywołać częste wypróżnienia. Przed planowanym terminem kolonoskopii dieta powinna być lekkostrawna, należy zrezygnować z produktów bogatych w błonnik, ziaren, nasion, maku, sezamu, warzyw i owoców drobnopestkowych jak np.: winogrona, pomidory, truskawki, maliny.
Badanie trwa od ok. 15 – 40 minut.
GASTROSKOPIA
CO TO JEST I NA CZYM POLEGA?
Jest to niezwykle ważne, niezastąpione i najskuteczniejsze badanie diagnostyczne górnego odcinka przewodu pokarmowego. Wykonywane jest przy pomocy endoskopu (zwanego gastroskopem) czyli elastycznego przewodu o stosunkowo małej średnicy, zakończonego kamerą oraz źródłem światła wprowadzanego przez usta do przełyku, a następnie do żołądka i dwunastnicy.
Samo badanie nie jest bolesne, natomiast najmniej przyjemnym momentem podczas gastroskopii jest przełknięcie endoskopu. Aby ułatwić to naszym pacjentom, stosujemy miejscowe środki znieczulające w celu zmniejszenia odruchu wymiotnego. Po zakończeniu badania może przejściowo wystąpić ból gardła lub brzucha, odbijanie, chrypka.
W JAKIM CELU JEST WYKONYWANA?

Wskazaniem do gastroskopii jest podejrzenie chorób górnego odcinka przewodu pokarmowego, które mogą objawiać się m. in.: zgagą oraz objawami refluksu żołądkowo-przełykowego, żylakami przełyku, nudnościami, wymiotami, bólami w nadbrzuszu, odbijaniem, zmniejszeniem masy ciała, trudnościami lub bólem podczas przełykania, niedokrwistością oraz krwawieniem z górnego odcinka przewodu pokarmowego.
Możemy w ten sposób konkretnie rozpoznać chorobę, ocenić jej stopień oraz podjąć dalsze decyzje terapeutyczne.
Gastroskopia jest zalecanym badaniem profilaktycznym pow. 45 roku życia.
PRZYGOTOWANIE
Badanie nie wymaga szczególnego przygotowania. Przed gastroskopią przez 8 godzin nie powinno się jeść, a przez 6 godzin nie przyjmować żadnych płynów. Nie powinno się również palić papierosów czy też żuć gum. Dzień przed badaniem ograniczyć pieczywo ziarniste, owoce oraz warzywa zawierające pestki. Zalecane jest, aby 2 tygodnie przed badaniem odstawić tabletki osłonowe na żołądek – po wcześniejszej konsultacji z lekarzem kierującym. O odstawieniu leków przeciwzakrzepowych decyduje lekarz prowadzący lub lekarz rodzinny. W przypadku leków przyjmowanych na stałe, powinno się ustalić postępowanie z lekarzem.
Kadra
- lek. Bolesław Jasiński – spec. gastroenterologii i chorób wewn.
- dr n. med. Dariusz Gil – spec. gastroenterologii i chorób. wewn.
- dr n. med. Aleksander Michalski – spec. gastroenterologii i chorób wewn.
- dr n. med. Dorota Obrębska – spec. gastroenterologii i chorób wewn.